Bloemenvandeteler en duurzaamheid

Duurzame bloemen? Bloemenvandeteler en duurzaamheid 

Bij Bloemenvandeteler.nl zijn we gek op bloemen en willen we zoveel mogelijk mensen hiervan laten genieten. Maar wat als je specifiek op zoek bent naar duurzame bloemen? Ben je dan bij Bloemenvandeteler ook aan het juiste adres? We zijn trots op onze duurzame bedrijfsvoering en manier van bezorgen, en vertellen je er dan ook graag meer over de duurzaamheid van Bloemenvandeteler.

Onze duurzame ambitie 

Wij gaan net als vele bedrijven graag met je op weg naar een duurzamere wereld. Wie is er niet voor, toch? En natuurlijk is niet alles al 100% duurzaam en 100% perfect. Maar we zijn goed op weg en proberen de beste keuzes te maken. Onze ambitie is simpel: verse bloemen bezorgen met een zo laag mogelijke footprint waarmee we de locale telers steunen. 

Duurzame bloemen zijn seizoensbloemen en lokaal. 

Misschien wel het meest belangrijke aspect van duurzaamheid als we het over bloemen hebben, is de oorsprong. Waar komen de bloemen vandaan die in jouw boeket zitten?  

We zijn er als Bloemenvandeteler zijnde trots op dat we gebruikmaken van uitsluitend hele mooie seizoensbloemen. Iedere keer maken onze bloemisten een vers en zo duurzaam mogelijk boeket door gebruik te maken van bloemen die passen bij het seizoen. Van de kleurrijkste tulpen in het voorjaar tot de prachtigste herfstanemonen. Dit maakt ons bloemenabonnement niet alleen duurzamer, maar ook gevarieerd en verrassend! De bloemen groeien op verschillende manier: zeker in de zomer is meer dan de helft van onze bloemen afkomstig van het Nederlandse veld; akkers, de meest klimaatvriendelijke manier van produceren. De overige bloemen zijn te kwetsbaar voor volle grond teelt en komt uit Nederlandse kassystemen en/of wordt geteeld op potgrond. Soms bieden we een luxe exoot als een Strelitzia aan uit bijvoorbeeld Tenerife of kiezen we voor een Franse Tulp. Maar het merendeel is Hollands, dat is onze ambitie! Dichterbij, duurzamer, en verser!  

Direct inkopen = meer duurzaam 

Onze naam zegt het al, onze bloemen komen direct van de teler. Door direct in te kopen, kunnen we de keten kort houden. Omdat onze bloemen niet van de andere kant van de wereld naar Nederland worden vervoerd, is Bloemenvandeteler slechts een korte tussenstop tussen onze telers en jouw woonkamer. Dat betekent dus minder transport, en minder transport leidt weer tot minder CO2-uitstoot. 

Duurzame productie: zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen 

De Nederlandse en Europese wetgeving is streng met betrekking tot bestrijdingsmiddelen. Veel telers kunnen het grootste deel van hun jaar zonder gelukkig. Enkel in het geval van bedreiging van een oogst zullen ze lokaal ingrijpen met middelen die binnen de wet toegelaten worden. Maar gelukkig is er heel veel mogelijk voordat het zover is. Telers werken vrijwel allemaal met signaleringssystemen zoals insectenkaarten. Meerdere keren in de week tellen ze de insecten en onderzoeken of er schadelijke bij zitten. Daar worden in de meeste gevallen andere beestjes voor ‘losgelaten’, dit heet biologische gewasbescherming.  Een bedrijf die dit aanbiedt is bijvoorbeeld Koppert B.V., onderscheiden door de Koning himself voor hun groene werk!  

Inpakken en bezorgen van onze duurzame bloemen: PostNL, FSC-karton en (NIEUW!): het herbruikbare microvezeldoekje 

We werken met een verzenddoos, zodat onze bloemen met de reguliere pakketpost van PostNL mee kunnen. Door te kiezen voor PostNL houden we het bezorgen van onze duurzame bloemen betaalbaar én wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande distributienetwerken, waardoor de CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd. Want door te kiezen voor PostNL kiezen we heel bewust ook voor géén onnodig, extra vervoer op de weg. Wist je dat PostNL ernaar streeft om in 2030 alle pakketjes CO2 neutraal te vervoeren?  

De verzenddoos die we voor onze bloemen gebruiken is de meest eenvoudige, maar stevige FSC-gecertificeerde doos en bestaat uit gerecycled materiaal. Daarnaast is de doos precies pas en gebruiken we dus geen overbodig karton en verloren we weinig onnodige ‘lucht’. In de doos vind je verder geen plastic vulmiddelen, maar natuurlijk moeten we onze bloemen wel inpakken ter bescherming en vervoering. Dat doen we met papier, met een wikkel die eveneens precies om het boeket heen past en toch stevig genoeg is. Geen onnodige hoeveelheid en dubbele lagen papier dus.  

Waar we kunnen, kiezen we voor duurzaam. Maar bij het vervoeren van onze bloemen komen we er niet onderuit om één plastic element te gebruiken; een zakje met elastiekje voor om de stelen. In het zakje vind je een duurzame, herbruikbare waterdoek die vochtig is en rond de bloemstelen is gewikkeld. De microvezeldoek is super absorberend houdt de stelen nat totdat deze bij jou in de vaas staan. Deze doek kun je daarna gebruiken voor iedere schoonmaakklus, handig! 

Lief voor de zorg: niet per sé duurzaam, wel lief 

Duurzaamheid bij Bloemenvandeteler is heel belangrijk, maar wat wij ook heel belangrijk vinden is bloemen geven aan mensen die het verdienen. Daarom hebben we reeds meerdere keren bloemen beschikbaar gesteld aan mensen die het verdienen, zoals onze zorgmedewerkers. Onze telers, wij zelf én jij als abonnee kan ons helpen extra lief te zijn. We organiseren regelmatig acties waar we samen met de telers en onze abonnees boeketten bij elkaar sparen voor mensen die echt dit bedankje verdienen. Lees hier meer over Lief voor de zorg.  

Van onze bloemen en telers tot de wereld om ons heen, het continu zoeken naar verbeteringen op het gebied van duurzaamheid bij Bloemenvandeteler zit verwerven in alles wat we doen. En ook naar de toekomst toe zullen we daar bewuste stappen in blijven zetten. 

Marieke Bos