Skip to main content

Dit keer een kijkje op de velden van Frank Hoogeveen, teler van zomerbloemen. Op zijn velden in het dorpje Noordwijkerhout vind je zijn velden met prachtige romantische zomerbloemen zoals de Scabiosa, Margrieten, Kniphofia’s en Sanguisorba’s.

Frank runt het bedrijf samen met zijn moeder, Maria.

De oorsprong van dit prachtige bedrijf ligt in 1989, toen begon Franks vader Jan Hoogeveen deze kwekerij van gemengde zomerbloemen. Zijn vader was bollenkweker. Maar Jan had meer passie voor de bloemen dan voor de bollen.

Scabiosa was zijn eerste teelt, op zijn vaders land had hij daar al een ‘vakje’ van staan. Erna volgden meerdere buitenbloemen zoals Sedem, Veronica’s, Margrieten en zelfs droogbloemen.

 

Scabiosa

Frank: “het hoofdgewas is eigenlijk nog scabiosa, de eerste bloem die mijn vader teelde. We hebben vijf eigen soorten. Qua kleuren plukken we wit en Blauw/levendel en daar binnen hebben we eigen soorten die of qua groei, of qua uitstraling echt uniek zijn. Dit komt omdat mijn vader enorm veel gevoel en passie had voor het kruisen van soorten. Daardoor hebben wij nu vijf unieke soorten bijvoorbeeld van de populaire scabiosa in handen. Ik ontwikkel zelf ook steeds meer een passie en kennis voor het veredelen (kruisen van soorten). Ooit droom om een roze scabiosa te ontdekken”.

Zijn moeder, Maria sluit even aan tijdens de pauze nadat ze haar oogst Kniphofia’s op de kar legde. Samen met zijn moeder en vaste kracht Janus zijn ze het vaste team van drie op de bloemenkwekerij.

Verdriet, maar ook een prachtige erfenis

Vier jaar geleden is tot hun groot verdriet Jan op 57 jarige leeftijd overleden. Een enorme klap en Frank heeft hierdoor ook veel sneller zijn vaders bedrijf overgenomen dan de bedoeling was. Frank: “dankzij mijn vader en zijn passie voor deze bloemen hebben wij nu een geweldige erfenis waar we zo goed mogelijk eer aan doen en waar we weer de volgende stappen mee zetten voor de toekomst. Mijn vader zei altijd: de kwekerij moet geen museum worden. Ik word gelukkig steeds beter in de kweek en in de veredeling”. Maria: “ik ben super trots op je, de scabiosa’s staan er dit jaar echt geweldig bij.”

 

Over Frank

Frank is getrouwd en heeft 3 jonge kinderen. 3 4,1 en en 26 april is de jongste geboren. Nu in de zomer is dat best even schipperen, dan leunt hij echt op zijn vrouw, Jeannerie. want het is elke dag oogsten. In winter  heeft Frank wat meer tijd voor gezin, die pakt hij dan ook graag!

Wat vind Frank zo mooi aan dit vak? Vooral het met de seizoenen mee kweken. Met zon, water en zorg prachtige bloemen als resultaat oogsten. Verder ben ik echt een buitenmens. Mijn dochter is hetzelfde, dat zie ik nu al. Als het regent gaat ze buiten spelen.

Hoe blijf je leren?

Houdt zichzelf geïnspireerd en vernieuwend ook door de teelt club met 15 kwekers 1x per maand bij elkaar, samen leren, samen verder te komen. Gezondere gewassen, vooral teelt technisch.

 

Bloemenvandeteler.nl, een nieuw soort samenwerking

Franks moeder rijdt aan het einde van iedere dag de bloemen naar de veiling. Hierdoor kan Frank aan tafel met zijn gezin en de kindjes op bed leggen. Soms voelt hij zich bezwaard dat hij zo op zijn moeder moet leunen maar tegelijk ziet hij dat zij dit ritje juist heel graag maakt en zij blij is als Frank bij zijn gezin kan zijn.

Frank verkocht nooit iets direct en bracht alles naar de veiling. Maar ging na aantal bezoeken van onze inkoper David toch overstag. Het leek hem teveel gedoe,  maar Frank vindt het tot nu toe heel leuk samenwerken en is trots dat hij zijn bloemen terug ziet bij klanten. “we hebben inmiddels een prettige vertrouwensband, dus in de toekomst gaan we zeker blijven samenwerken!

 

Hoe ziet Frank zijn toekomst?

Er liggen genoeg kansen. Met name in de unieke en bijzondere soorten. Daarin hou ik ook altijd het motto van mijn vader hoog:

‘Niet iets kleins doen wat een ander in het groot kan’

 

Meer zien van Frank Hoogeveen, teler van zomerbloemen? Bekijk hier de video en krijg een kijkje op het veld:

 

Heb jij mooie foto’s van deze zomerbloemen? Tag ons in je Instagram of Facebook bericht, zodat we die vrolijke bloemen terug kunnen zien!

Geïnteresseerd in onze telers? Lees hier meer over onze Lisianthus kweker Jelle Pippel, onze zonnebloem kweker Matthijs Hulsebosch of zie hier het overzicht van alle blogs over onze telers.