Van Aert Flowers, onze brassica teler

Vandaag nemen we een kijkje bij onze Brassica teler Van Aert Flowers. We komen met een prachtig zonnetje aan bij Van Aerts Flowers en onderweg rijden we al langs meerdere van hun vele bloemenvelden.

 

We worden ontvangen door Annemieke. Annemieke is de vriendin van Corné en samen runnen zij inmiddels van Aert Flowers.

 

 

De geschiedenis van Aert Flowers

Van Aert Flowers is een familiebedrijf wat is opgericht in 1916, waarmee de overgrootvader van Corné is begonnen met groenten telen. In 1992 besloot zijn vader een gok te maken en over te schakelen naar de bloementeelt. Ze startte met 5 hectare grond en de wissel naar de bloementeelt het heeft zich zeker beloond voor het bedrijf.

 

In 2013 neemt onze jonge bloementeler Corné het bedrijf over van zijn vader. Hij is 29 als hij verantwoordelijk wordt voor 14 hectare aan grond. En hij heeft grote plannen voor van Aert Flowers. Op dit moment heeft het bedrijf maar liefst 70 hectare aan grond waar bloemen op geteelt worden. Dit is ongeveer 120 voetbal velden vol met mooie bloemen, wow!

 

“Corné is super ambitieus en iemand die altijd voor een 10 gaat.” – Annemieke

 

De familie

Corné en Annemieke wonen samen met hun jonge dochter dochter Milou en hun hond in het ouderlijk huis naast een van de bloemenvelden. Beide zijn ze buitenmensen en ze vinden het heel bijzonder om samen het bedrijf te runnen. Ze gaan altijd voor het uiterste!

 

Tegenover wonen nu de ouders van Corné. Ondanks dat Corné het stokje heeft overgenomen van zijn vader, helpt zijn vader zelfs nu nog wel eens mee op het veld. Ook de zus van Corné houdt zich bezig met het bedrijf; ze is verantwoordelijk voor de financiële administratie.

 

De brassica

De bloem die in onze boeketten terug te vinden is bij Van Aert Flowers vandaan komt is de brassica. De brassica is een sierkool, speciaal geteeld voor boeketten. Ze bloeien van begin september tot half december. Vroeger had de brassica een vervelende geur, maar bij Van Aert Flowers hebben deze bloem zo geteeld dat hij geen vervelende geur heeft.

 

Het bijzondere aan de Brassica is dat dit de enige plant is die bij van Aert Flowers die handmatig wordt gezaaid. Daarna krijgen ze water en door middel van gaas groeien de sierkolen door weer en wind buiten op het veld.

 

 

Wist je dat: De brassica officieel een plant is? Deze plant is onder andere familie van de brocolli en boerenkool!

 

Deze sierkool heeft een lange steel, waardoor hij goed geschikt is tussen een mooi boeket met verschillende bloemen. De brassica is sterk en stevig en kan prima tegen een stootje. Jullie kunnen de brassica van Van Aert Flowers de komende tijd terugvinden in onze boeketten. De brassica komt in een paar kleuren: paars, rood, wit, gekarteld wit en gekarteld paars.

 

 

Wist je dat: als je de brassica een paar keer tussen je handen rolt, de sierkool een bollere en vollere look krijgt?

 

Nog meer bloemen

Met al die grond is de brassica niet de enige soort dat bij onze Brassica teler van Aert Flowers geteeld wordt:

 

  • Alchemilla Robustica, vrouwenmantel
  • Allium, de sierui
  • Astilbe
  • Chelone, de schildpadbloem
  • Dicentra, het gebroken hartje
  • Lysismachia, de wederik
  • Paeonia, de pioenroos
  • Polygonatum, de salomonszegel

 

De meeste bloemen worden geëxporteerd naar het buitenland. Maar een klein deel van de bloementeelt blijft binnen Nederland. Gelukkig mogen wij deze superleuke sierkolen verwerken in onze boeketten.

Personeel

Van Aert Flowers vindt het personeel super belangrijk. Ze hebben ook een huisvesting, zodat werknemers dichtbij kunnen slapen.

 

“Als werknemers goed kunnen slapen en een goed leven hebben, dan zijn ze ook goed voor ons.” – Annemieke

 

Ze zijn dan ook trots op hun team, want zonder hen krijgen ze de bloemen niet van het veld. Bijna 95% van de werknemers komt elk jaar weer terug. Sommige werknemers werken er al 10 jaar.

 

 

Duurzaamheid

Door middel van zonnepanelen die grotendeels de daken van de schuren bedekken, is Van Aert Flowers 100% zelfvoorzienend. Daarnaast groeit buiten, waardoor het energie verbruik wordt gelimiteerd.

 

Meer zien van Van Aert Flowers, onze brassica teler? Bekijk hier de video en krijg een kijkje op het veld!

 

 

Emma