Pioenenteler Johan van Rijn ‘Ik doe alles zelf, voor mij is dat echt vrijheid’

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Geen kijkje in de kas deze keer, maar lekker buiten in het veld!

Johan van Rijn teelt prachtige Pioenen. Samen met zijn vriendin en hun zoons van 10 en 12 jaar wonen ze ge-wel-dig vrij in het dorpje de Kwakel. Wij (Emma en ik) reden er sowieso eerst 3 keer langs voordat we de inrit aan het kleine weggetje langs het water spotten.

Johan en zijn vriendin Linda ontvangen ons op een van de eerste zonnige dagen van het jaar. “Het is wel echt slecht geweest hoor, moppert Johan even, om erna weer met een grote glimlach te vervolgen dat het gelukkig nu eindelijk beter wordt” .

Pioenen die je buiten teelt zijn natuurlijk het mooiste, vindt Johan. Maar het is niet te timen want niet alleen een gezonde grond, maar vooral de temperatuur en de zon bepalen wanneer hij kan oogsten. “Gelukkig wel 100% zeker altijd voordat wij op zomervakantie gaan”. Want die valt precies na de oogst.

Sinds 7 jaar teelt Johan Pioenen. Zijn vader zwaait vanaf zijn terras een huis verder naar ons terwijl we koffie drinken in de zon. Johan: “Mijn vader is er altijd bij als we gaan oogsten, zo lang het kan, doen we dit samen. Zonder personeel, dat betekent voor ons echt ultieme vrijheid”.

“Mijn vader was veehouder, je ziet de schuur nog daar staan”, wijst hij naar het stuk grond met de lange schuur aangrenzend aan zijn grond. “Maar het was niet mijn ding, en ook niet van mijn oudere zussen. Ik begon in 1998 met een hoekje met planten, eerst heb ik wat ervaring opgedaan met Hortensia’s en startte ik met Ilex (Hulst) teelt, mijn tweede liefde naast de Hortensia’s. Die oogst ik in december en erna kan ik normaal lekker op wintersport, niet slecht he?”

Na de koffie neemt Johan ons mee naar zijn Pioenen. Wandelend over het pad vertelt hij dat Linda elk jaar de bloemenstal-verkoop aan ‘de deur’ doet van de Pioenen en dat er al weken appjes binnenkomen waar ze nu blijven. Tja Pioenen die wil je echt niet missen he, ze zijn er kort en mensen zijn er echt verliefd op!

Terwijl we door het veld wandelen zien we paarden wegdraven bij de buren, horen we lammetjes en zien we vogels opvliegen en kwetterend bij ons in de buurt cirkelen. “Dit is de tijd dat veel vogels tussen de pioenen en op het veld nesten hebben, veel kieviten en school eksters en als we zoals nu in de buurt komen proberen de vogels ons af te leiden door kwetterend een ander kant op te vliegen. Echt goed in balans met de natuur vind ik hoe we hier telen”.

Tot slot nog even een snelcursus Pioenen:

  • De planten worden ongeveer 7 jaar, als de grond goed is
  • Het eerste jaar moet je ze echt laten en geen bloem oogsten
  • Je kunt de planten vermeerderen door ze te ‘scheuren’. Van 1, maak je dan 2 planten
  • Omdat het buitenteelt ben je overgeleverd aan het weer: vorst, hagel, schimmels het blijft echt spannend
  • De oogst moeilijk te voorspellen, dus ook voor de klanten is dat lastig
  • Het moment van oogsten moet je niet forceren, anders komen de pioenen niet open

Bloemenvandeteler.nl vind ik een mooi initiatief, super leuk om via de boeketten te zien waar mijn pioenen in Nederland allemaal terecht komen! Super ook dat jullie de boeket ontwerpen zelfs aangepast hebben toen bleek dat de bloemen later rijp werden. Helemaal top!

Wil je een boeket Pioenen bestellen? Bekijk hier de shop van Johan van Rijn. 

 

YouTube video

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Marieke Bos